Obiective turistice

Zona Pestis-Padurea Neagra

Este aşezată în zona montană a Munţilor Plopiş, la o altitudine  de  300 metri, pe Valea Bistrei. Colonizarea slovacilor în judeţul Bihor se pare că a avut loc în primele decenii ale secolului al XIX-lea. Cauzele acestor migraţii au fost diferite: necesitatea braţelor de muncă, lipsa de pământ, sporirea populaţiei, sărăcia, calamităţile naturale (Benedek, 1971, Sistemul fonetico-fonologic al gravurilor slovace din judeţul Bihor şi Salaj, lucrare de doctorat, pag. 9).
O parte dintre ei s-au aşezat pe teritoriul comunei Derna, în hotarul satului Sacalasău la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea; cei care s-au aşezat nici nu erau veniţi direct din Slovacia, ci au fost aduşi de la Huta Şinteu ş i Budoi ca şi tăietori de lemne pe moşia lui Bartoş Gabor care deţinea o mare suprafaţă de pădure. Veniţi ca muncitori sezonieri, ei au început să-şi construiască câte un adăpost din bârne şi pământ bătut care cu timpul au fost transformate în simple locuinţe, cumpărându-şi mai apoi şi câte o suprafaţă de pământ în apropiere. Casele au apărut izolat, pe măsură ce se defrişau pădurile, astfel că cei 25 de muncitori forestieri, în mod treptat îşi construiesc locuinţe, formându-se aici un cătun de case izolate care aparţineau de satul Sacalasău.Castelul de la Poiana Florilor

Aflat la 15 km de Alesd, in mijlocul padurilor de fag, Castelul de la Poiana Florilor se afla pe lista de patrimoniu cultural a jud. Bihor; construit in 1894 de catre groful Zichy drept cadou pentru sotia lui, castelul nu a reusit sa o impresioneze pe aceasta, cel mai probabil din cauza izolarii sale; castelul avea 365 ferestre (cate zile are un an), 53 de usi (cam cate saptamani sunt intr-un an) si 12 turnuri de diferite inaltimi (cate luni sunt intr-un an). In cele din urma, castelul a primit destinatia de castel de vanatoare, iar dupa al doilea razboi mondial a fost nationalizat de comunisti. In timpul perioadei comuniste a servit ca motel si restaurant, dar lipsa de preocupare pentru integritatea sa este vizibila. Astazi, aici functioneaza Manastirea de maici «Sf. Ilie», existand si o bisericuta de lemn adusa din jud. Alba, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, si ea monument de patrimoniu. Accesul se face pe un drum forestier, iar eventualii turisti au aici posibilitatea de a se caza (20 locuri).Cetatea Piatra Șoimului

Cetatea Soimului apartinator orasului Alesd. Numita de unii si Cetatea Sinteu, Piatra Șoimului este atestata documentar incepand cu anul 1306. Conform unor surse istorice, constructia cetatii a inceput in anul 1242, adica la finalul invaziei mongole-tatare din 1241 – 1242 care a pustiit asezarile din Transilvania; cetatea a fost finalizata in anul 1276. Initiatorul constructiei ar fi fost un nobil maghiar, judele regelui Bela IV, Geregye Pal (Paul), care apartinea unei familii de nobili ce adusese servicii coroanei maghiare in timpul invaziei tatare.

Cetatea isi trage numele de la stanca inalta de 500 m pe care este ridicata si care era considerata accesibila doar pentru soimi.